Κανονισμός λειτουργίας

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 14ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το σχολείο είναι ένας χώρος Αγωγής, Μάθησης, Δημιουργίας, Πολιτισμού και Ελευθερίας. Η σχολική κοινότητα είναι μια μικρή οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης κοινωνίας, άρα η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής δε στοχεύει στον περιορισμό της ελευθερίας οποιουδήποτε, αλλά στη θεμελίωση κλίματος συνεργασίας και ηρεμίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας (εκπαιδευτικοί – παιδιά – γονείς). Διαμορφώνει έτσι ένα δημιουργικό σχολικό περιβάλλον και προσδίδει δημοκρατικό περιεχόμενο στη σχολική ζωή.

Προσέλευση και παραμονή στο σχολείο

Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων η οποία γίνεται στις 8:15πμ. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης και προσευχής συντάσσονται στις προκαθορισμένες θέσεις των τμημάτων επιδεικνύοντας κόσμια στάση και ανάλογο σεβασμό. Η πόρτα του σχολείου παραμένει κλειστή μετά την πρωινή συγκέντρωση. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης οι μαθητές/τριες δε γίνονται δεκτοί στην τάξη από τον/την καθηγητή/τρια της πρώτης ώρας. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται, οφείλουν να απευθύνονται στη Διευθύντρια που θα κρίνει αν θα εισέλθουν στην τάξη.

1.   Οι μαθητές/τριες που προσέρχονται στο σχολείο παρακολουθούν όλο το διδακτικό ωράριο και παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι την λήξη των μαθημάτων. Εάν για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να φύγουν, τους χορηγείται άδεια από τη Διευθύντρια ή το νόμιμο αναπληρωτή της, αφού προηγηθεί επικοινωνία – συνεννόηση με τους γονείς- κηδεμόνες. Οι απουσίες τους όμως καταχωρίζονται στο απουσιολόγιο. Η αναίτια απουσία ενός/μιας μαθητή/τριας από μια διδακτική ώρα αποτελεί παράπτωμα που ελέγχεται πειθαρχικά από τη Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων.

2 . Για τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες οι μαθητές εισέρχονται στην τάξη μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Καθυστερημένη προσέλευση σε ενδιάμεσες ώρες δεν επιτρέπεται. Μετά την είσοδο του διδάσκοντος στην αίθουσα διδασκαλίας δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές. Μαθητής/τρια που δε γίνεται δεκτός/ή παίρνει απουσία.

3. Σε περίπτωση που ένας/μία μαθητής/τρια αποβάλλεται από την αίθουσα διδασκαλίας, απευθύνεται στη Διεύθυνση του Σχολείου, για να ενημερωθεί το ποινολόγιο και για να αναλάβει την ευθύνη του μαθητή. 

4.  Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/νες να κατεβαίνουν  στο προαύλιο του σχολείου. Οι αίθουσες κλειδώνουν πάντα από τους καθηγητές. Όταν είναι ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή, θα παραμένουν στο διάδρομο μαζί με τον εφημερεύοντα.

5. Οι απουσιολόγοι είναι υπεύθυνοι για το βιβλίο ύλης και το απουσιολόγιο τα οποία είναι δημόσια έγγραφα και απαγορεύεται κάθε παραποίηση τους.

6.  Όταν σε ειδικές περιπτώσεις δε γίνεται μάθημα σε κάποιο τμήμα λόγω έκτακτης απουσίας του καθηγητή ή για άλλο λόγο, οι μαθητές/τριες  δεν πρέπει να ενοχλούν τους συμμαθητές τους ή τους διδάσκοντες. Ο/Η πρόεδρος ή ο/η απουσιολόγος του τμήματος ενημερώνουν τη Διεύθυνση του σχολείου και το τμήμα κατεβαίνει στο προαύλιο υπό την επίβλεψη κάποιου καθηγητή.

7.   Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών/τριών στο χώρο του γραφείου των καθηγητών χωρίς πρόσκληση των ίδιων των καθηγητών.

Υποχρεώσεις των μαθητών:

1.   Οι μαθητές/τριες σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών/τριών τους για μάθηση και το δικαίωμα του εκπαιδευτικού για διδασκαλία. Οφείλουν όχι μόνο να παρακολουθούν αλλά και να συμμετέχουν στην καθημερινή διδακτική διαδικασία χωρίς να την  παρακωλύουν.

2.  Δέχονται με ευγένεια τις υποδείξεις των εκπαιδευτικών και γενικότερα όλου του προσωπικού του σχολείου.

3.  Προσέρχονται για μάθημα στην αίθουσα χωρίς φαγητό, ποτά ή καφέδες (εξαιρείται το νερό).

4.   Σέβονται τους/τις συμμαθητές/τριες τους ως προσωπικότητες και λύνουν τις διαφορές τους με συνεννόηση και διάλογο χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας. Η χειροδικία, η αυτοδικία και η άσκηση σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας από άτομα ή ομάδες αποτελούν σοβαρότατα παραπτώματα και επισύρουν ποινές που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο.

5.  Μέσω της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων οι μαθητές/τριες θέτουν στον Εφημερεύοντα, στον Υπεύθυνο Καθηγητή του τμήματος, στο Σύλλογο Διδασκόντων και τέλος στη Διεύθυνση του σχολείου τα θέματα που τους/τις απασχολούν και από κοινού προσπαθούν για την επίλυση τους. Η διεκδίκηση των αιτημάτων γίνεται με κόσμιο τρόπο και πάντα στα πλαίσια της  ισχύουσας νομοθεσίας.

   6.  Δεν επιτρέπεται οι μαθητές/τριες να καπνίζουν στους χώρους

        του σχολείου .

7.  Δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.  Σε περίπτωση παραβίασης του κανόνα αυτού, το κινητό ή οι λοιπές συσκευές παραδίδονται στην Διεύθυνση του σχολείου και η επιστροφή τους γίνεται μετά από ενημέρωση του γονέα/κηδεμόνα είτε στο/στη μαθητή/τρια είτε στον γονέα/κηδεμόνα στο τέλος της ημέρας.

8. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου, επιδεικνύοντας τον ανάλογο σεβασμό.

9.  Η εμφάνιση/αμφίεση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο περιορίζεται από τα όρια που επιβάλλουν η μαθητική ιδιότητα και η ευπρέπεια. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να διατηρούν την εμφάνισή τους απλή και επιμελημένη αποφεύγοντας τις υπερβολές και κάθε μορφής ακρότητας.

10. Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με την προβλεπόμενη ένδυση. Διαφορετικά, με βάση τη νομοθεσία, επιβάλλεται ωριαία απομάκρυνση και απουσία.

11. Οι μαθητές/τριες υποχρεούνται να επιδίδουν στους γονείς/κηδεμόνες τους τις γραπτές ανακοινώσεις που τους απευθύνει το σχολείο προς ενημέρωση τους. Απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του σχολείου εκτός των εγκεκριμένων από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Φροντίδα για το σχολικό περιβάλλον

1. Είναι αυτονόητο ότι ο σεβασμός προς το σχολικό περιβάλλον, τα περιουσιακά στοιχεία του σχολείου και την περιουσία των άλλων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις των μαθητών/τριων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον κατάλληλο για μάθηση. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές/τριες:

– Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου.

– Δεν ρυπαίνουν το σχολικό χώρο (προαύλιο, τοίχους, κοινόχρηστους χώρους).

– Δεν καταστρέφουν τα θρανία τους και γενικότερα σέβονται την αίθουσά τους και φροντίζουν να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

2. Ο/Η μαθητής/θήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου, ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη βαρύνει τον/την ίδιο/α.

Ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδηλώσεις

1. Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε περίπατο, εκδρομή ή μορφωτική επίσκεψη του σχολείου ακολουθούν το γενικό πρόγραμμα και τις οδηγίες των συνοδών – εκπαιδευτικών. Απομάκρυνση του/της μαθητή/τριας από την υπόλοιπη ομάδα επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του αρχηγού της εκδρομής.

Συνεργασία σχολείου – γονέων/κηδεμόνων

1. Είναι απαραίτητη η παρουσία των γονέων/κηδεμόνων στις ενημερωτικές παιδαγωγικές συγκεντρώσεις που οργανώνονται από το σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους προς όφελος των μαθητών/τριών.

2.  Οι γονείς/κηδεμόνες ευθύνονται εξ ολοκλήρου για την τελική και ανελλιπή φοίτηση των παιδιών τους. Οφείλουν λοιπόν να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το σχολείο και να λαμβάνουν γνώση των ανακοινώσεων και των οδηγιών του.

3.  Το σχολείο, από την πλευρά του, οφείλει να ειδοποιεί εκτάκτως τους γονείς/κηδεμόνες για οποιαδήποτε ενέργεια του παιδιού τους που δε συνάδει με τη μαθητική του ιδιότητα, όπως π.χ την αναιτιολόγητη απουσία του.

4. Το σχολείο προβαίνει για λόγους ασφαλείας σε έκτακτες αναμορφώσεις του ωρολογίου σχολικού προγράμματος, όταν απουσιάζουν καθηγητές και είναι δυνατή η αποχώρηση των μαθητών/τριών νωρίτερα από την προγραμματισμένη.

5. Τα θέματα που προκύπτουν και δεν αναφέρονται στον κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Διευθύντρια και το Σύλλογο των Διδασκόντων, σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία.